Faceți căutări pe acest blog

Dulceata de dovleac placintar si pere

Daca te intrebi ce se poate face din dovleacul placintar, uite aici o idee geniala. E vorba despre o dulceata imbietoare cu pere si dovleac, aromatizata cu zahar vanilat, nuci si scortisoara.

Initial a pornit ca un gem de test, insa se pare ca nu va mai ajunge in borcane pentru iarna. De ce ? Pentru ca l-am mancat tot, la jumaˇ de ora de la racire :)

Totusi reteta o scriu, pentru cei care vor sa guste ceva deosebit. Dulceata se poate manca asa simplu cu lingurita sau se poate pune in prajituri, cornulete, sau paine cu unt, pentru cei care nu au intoleranta la gluten.

Imagine cum arata dovleacul placintar
Odata ce ai un astfel de gem sau o astfel de marmelada la dispozitie, garantat ai o gustare perfecta si in camin daca esti student.

poza dovleac miez portocaliu pentru gem
Miezul portocaliu al dovleacului placintar

Deci pentru dulceata de dovleac placintar, ai nevoie de:
- 1 dovleac placintar (cam 1 kg.)
- 4 pere mari
- 100 grame zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
-10 nuci
- scortisoara (cateva grame doar)
Cum se prepara ?

Cureti dovleacul de coaja si il tai cubulete potrivite. (Unii ii spun dovleacului bostan, deci... tai bostanu' cubulete). Pentru cine nu stie cum arata dolveacul placintar uite pozele alaturate aici.
Pui cubuletele intr-un vas sau bol de vreo 3 l (uscat, doar pentru cubulete, nu vasul in care il gatesti) ,  si pui peste ele zaharul.

Intr-o oala mare de vreo 5 litri pui cam 500 ml... cel mult 1 l de apa si il pui pe foc mic sa fiarba.

Adaugi cubuletele de dovleac in oala. Apoi cureti perele de coaja, samburi si le tai la fel cubulete. Pui si perele langa dovleac si lasi sa fiarba bine. Amesteci din cand in cand cu lingura de lemn. Daca ai rabdare, e bine sa scoti semintele din pere, inainte de a le adauga la dulceata.

poza pere bio din Romania
Pere bio romanesti
 Trebuie sa fiarba bine, pana toata compozitia se poate strivi cu lingura si se omogenizeaza.  Cand a scazut apa de pe compozitie si ai strivit cubuletele pana arata ca un piure, adaugi zaharul vanilat, 1 lingurita de scortisoara si miezul nucilor.


Se mai fierbe asa vreo 10 minute, amestecand des cu lingura de lemn, sa nu se arda. Si e gata.

Se poate servi imediat dupa racire, cu orez sau se poate folosi ca umplutura la diferite deserturi, cu un corn cu unt, etc.

Dulceata minunata dovleac pere cu orez
Cred ca se poate numi aceasta reteta si piure dulce de dovleac si pere :))

Numiti-o cum vreti voi.

Ce stim noi, e ca, dupa ce-am papat tot din farfurie, "efectul" secundar a fost ca ne-am simtit bine de am zambit ore intregi, des :)

Daca a incercat cineva aceasta reteta, a facut poze si doreste sa ii publicam aici pe blog, sa facem reusita sa culinara cunoscuta , scrieti-ne la comentarii, si publicam reteta cu poze cu tot


Pofta mare !

Marmelada de dovleac cu nuci si ghimbir

Aproape toata lumea face gemuri, dulceata si muraturi pentru iarna. Ca sa fie printre borcanele de compot si o marmelada dulce si buna, uite aici  cea mai usoara reteta din dovleac.

Pentru marmelada ai nevoie de un dovleac mare (3-4 kg), 100 grame zahar, 5 felii de ghimbir si vreo 10 nuci.

Se face destul de usor, nu necesita prea multa pricepere :)

Pentru dulceata pui pe foc mic o oala mare de vreo 5 litri cat sa incapa dovleacul taiat cubulete.

Se curata dovleacul de coaja si seminte (care se pot pastra si praji separat, perfecte pentru rontaiala in fata calculatorului sau televizorului :))

Tocana de gogonele cu seminte de fenicul, tarhon si boia de ardei dulce

Ce se poate gati din gogonele? Ce retete exista in afara de gogonele puse la murat ?

Pentru ca am cules gogonele din gradina, am hotarat sa experimentez putin cu niste retete taranesti, am facut azi o mancare simpla si extraodrinar de gustoasa. E vorba de tocanita din gogonele (unii le numesc rosii verzi) condimentata cu seminte de fenicul, tarhon, si boia dulce de ardei.

Se face rapid si extrem de usor. Adevarul este ca nu trebuie sa fii Master Chef sa gatesti mancaruri bune la tine in bucatarie :))

Va garantez ca asa ceva nu ati mai gustat. E delicios si are un gust aparte, pe care garantat nu il veti intalni la nici un fast food.

Ce sa zic, am devenit adepta gatitului in mod "slow food" cum i se spune in engleza, adica gatit acasa in bucatarie pe soba de teracota, foc cu lemne, unde mancarea se face lent si devine savuroasa :)

Cum se face tocana de gogonele cu fenicul ?

Pentru o portie de 2 persoane ai nevoie de:  5-6 gogonele mari, 2 cepe mari, ulei, un varf de seminte de fenicul, tarhon uscat, boia de ardei dulce, o lingura de otet si sare.

Intr-o oala pui uleiul pe foc mic (inainte ca soba sa se incinga complet)

Intre timp cureti cepele si le tai cubulete mici.  Pui ceapa la calit, ai grija sa amesteci din cand in cand sa nu se arda. Iei gogonelele , le speli, si le cureti de coditele verzi si de eventualele parti care-s mai innegrite, lovite, etc.

Daca au pe coaja zone maronii le tai si le arunci si alea (nu li s-a terminat coacerea din cauza frigului sau unei ploi reci)

Tai toate gogonelele cubulete cat mai mici si le adaugi la ceapa calita. Lasi sa se caleasca putin amestecand din cand in cand.


Pui peste tocanita putina apa si lasi sa fiarba bine.

Cand incepe sa clocoteasca zeama in oala, adaugi cateva seminte de fenicul (putine max 5-6 bucati), tarhonul uscat si boia de ardei.

Mai lasi sa fiarba pana prinde o consistenta, ca si salata de vinete. Pui otetul, mai lasi sa dea putin in clocot si apoi il iei de pe foc.

Pe soba cu lemne iti ia 30 de minute, pe aragaz vreo 10 :)

Se serveste impreuna cu pui grill si orez alb.

Este o mancare care se poate consuma si simpla, fara nici un alt fel de ingredient si in perioada de post.


Pofta buna !

Daca te intrebi unde gasesti sa cumperi seminte de fenicul uite aici am un articol detaliat despre proprietatile minunate ale fenicului (eu le-am cumparat ca si ceai dar sunt perfecte si pentru condimentare in bucatarie)


http://totuldespreceai.blogspot.ro/2012/10/ceaiul-de-fenicul-bun-in-dieta.html

Pentru cine nu stie care e diferenta intre gogonele si rosii am pus si o poza alaturi sa vedeti , rosiile verzi  sunt numite popular gogonele, iar cele rosii, simplu, rosii :)

Publicam aceste retete pentru ca ne place sa mancam bine :)) si sa ii invatam si pe altii sa guste mancaruri simple si bune, taranesti, si care nu in ultimul rand, mancaruri sanatoase, care COSTA PUTIN, pentru ca in lumea de azi, fiecare cent conteaza, nu ?


Astept comentarii in casutele de comentarii google plus sau facebook, de sub articol

Supa taraneasca din dovleac

Se poate manca dovleacul ? (de genul celui din poze) Era si intrebarea mea si a multor altora, banuiesc, pana acum. Stiam ca semintele de dovleac sunt foarte bune pentu sanatate, dar pana cu cateva zile in urma, nu am avut ocazia sa fac vreo mancare din dovleac. Azi a fost prima data cand am gatit din dovleacul care a crescut in mica noastra gradina. A avut mai mult de 10 kilograme si o culoare portocalie superba.

Testul de rezistenta a fost supa din dovleac. A iesit divina !!.  Sincer, calda, neracita, a fost delicioasa, insa rece, e si mai buna ! Ce mai...., dupa ce am gustat-o , am fost numai zambet de bucurie :)

Tocanita de dovlecel cu rebarbara si leustean, orez si morcovi

Ce se poate mai gati din dovlecel ? O reteta destul de simpla si usor de facut e noua reteta prezentata azi aici ! E o mancare de-a casei sa zicem, pentru ca reteta e inventata de noi :)

De ce ingrediente e nevoie ? Pentru tocanita de dovlecel ai nevoie de :

fotografie reteta dovlecel cu orez
idee de servire tocanita dovlecel si orez
- 1 dovlecel mare sau doi dovlecei mijlocii
- 1 fir de rebarbara
- 1 morcov
- cateva fire de ceapa verde proaspata din gradina (daca ai, daca nu, merge si de la supermarket)
- mirodenii : leustean uscat, sare si boia dulce de ardei
- 2 linguri de ulei
- un polonic de zeama de supa de pui (merge si cu zeama de la o ciorba, sau alta supa, insa, cea de supa de pui ii da un gust aparte, am incercat) 

Mincare rapida din dovlecel

E sezonul dovleceilor.

Pentru ca am avut bucuria de a gati azi un dovlecel din gradina proprie, am hotarat sa fac ceva rapid si gustos care nu necesita mult timp penru gatit.

Sos de rosii si smantana

O idee rapida si extrem de simpla pentru aperitiv ar fi sosul de rosii facut in casa amestecat cu smantana. Suna putin ciudat insa daca il gustati o sa va placa cu siguranta. E o reteta cu rosii preparata "mai alftel" decat de obicei.

E ideal pentru o gustare cand e cald afara si nu prea stati prin bucatarie. Se poate consuma cu paine alba, graham sau chiar si felii de paine prajita. Toate ingredientele sunt naturale, le poate gasi oricine prin magazine si e gata in 10-15 minute. Pentru cei care nu consuma paine deloc, este extraordinar de pus si pe aproape orice fel de carne prajita sau fiarta !

Mamaliga cu lapte ? Aia ce mai e ?

Pe vremuri in copilarie, daca erai la bunici, una din cele mai usoare si simple mancaruri pentru cina era mamaliga cu lapte. Bunica, desi nu era "masterchef", stia intotdeauna cum sa prepare ceva nepotilor, si de fapt, intregii familii, repede, si fara sa urmareasca pe mai cine stie care mare bucatar la voga, de la TV. Deh, ca n-aveau batrinii nici televizor, nici radio, si tot au supravietuit :)

Ceva dulce ce alunga durerea musculara si oboseala

Ce sa fac sa scap de durere musculara ? Daca ai facut mult sport, miscare in aer liber si te dor muschii si esti rupt(a) de oboseala, incearca o reteta simpla si rapida pentru a elimina starea neplacuta de durere din muschi.

Ai nevoie de 1 litru de lapte si o paine sau un corn, si 1 lingura de zahar/stevie/xilitol

Compot de mere, zmeura, coacaze, rebarbara si ghimbir

Daca aveti gradina sau ati vizitat rudele de la tara si ati adunat mai multe feluri de fructe puteti face din ele pe langa obisnuitele siropuri si gemuri, un compot cu fructe combinate. De exemplu, un compot de mere, zmeura, coacaze rosii, rebarbara si ghimbir.


Tocanita de rosii cu leustean, marar, busuioc, ridichi negre si pui fiert.

Indiferent ca e cald sau frig afara, daca vrei sa prepari ceva rapid, iata o idee de mancare usoara si delicioasa.

Merge si pentru o mancare de pranz sau de cina. Reteta este pentru o tocana din carne de pui combinata cu orez si sos din rosii bine coapte si ridichi negre din gradina proprie :))


Compot cu rebarbara si zmeura

Pentru cei care doresc sa guste ceva deosebit pot prepara acasa un minunat compot cu rebarbara si zmeura. Ingredientele sunt putine, si se fierb in 5 minute cel mult. E foarte simplu de facut si foarte delicios. Perfect pentru a oferi o bucurie membrilor familiei :) !

Friptura din inima de porc cu cascaval Akkadia oregano si curry

Azi va prezentam o reteta deosebita. Este o reteta speciala, cu un gust foarte foarte bun, satioasa si sa-i spunem eleganta.
Se poate prepara rapid, pentru ocazii speciale, pentru cei care vor sa faca o mincare tip surpriza. Desigur merge si pentru o masa de pranz sau cina in familie.

E vorba despre o friptura din inima de porc condimentata cu cascaval Akkadia si presarat cu oregano si curry.

Desert dulce cu nuca de cocos si curmale

De cand ma tin de dieta am tot cercetat pe net retele de dulciuri care le pot manca si in timpul curei de slabire. In primul rand ma interesat sa nu contina faina, nici zahar alb si desigur sa se faca repede.

ceva dulce cu cocos si curmaleAm vazut in urma cu un an pe site-ul Ligiei Pop - Autoare si Raw food Chef o reteta de bombonele cu nuca de cocos si curmale.... Am tot zis ca o sa incerc intr-o zi si eu aceasta reteta si uite...azi l-am incercat.

Ingrediente necesare: 400 grame curmale si 200 grame fulgi nuca de cocos. Optiune dulceata de prune.
In reteta Ligiei era nevoie sa folosesti un robot de bucatarie pentru mixarea compozitie, eu insa am ales sa lucrez fara. Si nici curmalele nu l-am pus in apa 24 de ore pentru ca eram nerabdatoare sa vad pana la

Tocanita din ficat si slanina de porc cu oregano si tarhon

foto tocanita ficat porc si mamaliga
Tocana de ficat de porc 
cu curry, oregano,
tarhon si mamaliga
Pentru zilele reci de iarna o mincarica calda facuta in casa e de milioane. O reteta simpla si extrem de delicioasa este reteta de azi. E vorba despre o tocanita din ficat de porc si slanina de porc cu mamaliga.

Timp de gatire 20-30 de minute. Se face usor, iti trebuie doar rabdare si dedicatie pentru a face ceva bun si gustos pentru familie.

Ingrediente necesare pentru tocanita:
- 300 grame ficat de porc
- 300 grame slanina cruda de porc
- condimente: curry, oregano, boia de ardei dulce, tarhon, sare.

Cele mai citite retete

Cauta pe blog