Cauta pe blog

Tocanita taraneasca de naut cu usturoi si carne de porc

Cum se gateste nautul ? Ce feluri de mancare se pot prepara cu naut uscat ? Daca vreti sa incercati o reteta interesanta, simpla, din ingrediente putine, puteti incerca aceasta tocanita. Nu e versiunea rapida, pentru ca nautul este uscat, deci necesita inmuiere cel putin 12 ore si fierbe cam 1-2 ore. (Depinde de soba, si de sursa de foc !)



Tocanita taraneasca cu naut, usturoi, si carne de porc

E recomandat sa o gatiti pe langa restul mancarurilor, pe aragaz/soba, la foc mic. Pentru ca nu necesita multa atentie, si pricepere, se poate lasa sa fiabra incet si bine, fara amestecare, pentru ca nu se lipeste de peretii vaselor.

E o mancare satioasa si delicioasa. Nautul nu contine gluten, deci e ideal si in alimentatia celor care au intoleranta la gluten, dar se poate consuma si de catre cei care vor sa guste o mancare putin mai diferita decat "alimentele de baza", sau cele obisnuite care se gasesc de obicei pe masa romanului.

E recomandat si in diete, pentru ca nautul e foarte bogat in fibre si proteine, si ajuta la digerarea mai usoara a alimentelor !

Tocanita taraneasca cu naut, usturoi, si carne de porc
Ingredientele necesare sunt:

- 200 grame de boabe de naut uscat
- 200 g. carne de porc cu putina grasime
- 3 catei de usturoi
- tarhon uscat, sare
- 1 lingurita de ulei

Optional, la servire, 2 linguri mari de smantana de casa !

Primul pas: Boabele de naut se pun intr-un vas mare cu apa. Absorb bine apa, deci e recomandat sa puneti macar 1 l de apa, sau in asa fel incat sa acopere cu un deget nautul !

Totul se pune deoparte pentru 12 ore, cel mai recomandat peste noapte, asa nu trebuie sa asteptati pana se inmoaie. A doua zi, dupa ce s-au inmuiat boabele de naut, intr-o oala mare se pune nautul cu apa curata, iar apa in care s-a lasat la inmuiat, se arunca.

Se lasa sa fiarba la foc potrivit, in apa curata, vreo 30 de minute. Carnea de porc se taie bucati mari, si se adaga la naut. Cand incepe sa fiarba, va face o spuma care se ia din oala cu o lingura, sau se decanteaza cu polonicul, si se arunca. Usturoiul se curata si se taie cubulete mici. Se adauga la tocanita impreuna cu lingurita de ulei si se lasa sa fiarba bine de tot.

Oala se acopera pe jumatate, si se lasa sa fiarba. Se poate zice ca e o reteta slow cooking :) totul se fierbe incet ca pe vremea bunicilor pe soba cu lemne.

Dupa o vreme, sau din cand-in-cand, se mai scot cateva bobite de naut si se gusta, pentru a verifica daca au fiert. Se vede pe naut daca e fiert pentru ca si-a dublat volumul si se sfarama destul de usor.

Tocanita se condimenteaza cu tarhon uscat si se serveste cu smantana, preferabil smantana de casa.

O mancare satioasa, gustoasa si delicioasa ! Si nici nu costa mult. Pretul unei pungi de naut este in jur de 16 lei. E foarte profitabil, in sensul ca dintr-un kilogram de naut, poti gati de 4-5 ori, pentru ca nautul isi dubleaza volumul, si poti face portii consistente de mancare din el, cu bani putini, si asa gatesti si diversificat si sanatos !

Se gaseste in hipermarketuri, sau online, il puteti cumpara si de pe acest site


Voi cum gatiti nautul ?  Mai avem aici pe blog, alte reteta cu naut, pe care le puteti citi aici:

http://retetediete.blogspot.ro/2014/05/salata-delicioasa-cu-urda-si-naut_5.html

http://retetediete.blogspot.ro/2014/05/carne-de-porc-cu-salata-de-naut-ardei_10.html

Pofta buna ! Sa ne lasati un comentariu in casuta de comentarii de sub articol, cum v-a placut, cum il gatiti... asteptam comentariile cu interes !

Disclaimer: acest articol contine legaturi de afiliere prin care produsul prezentat poate fi achizitionat direct. Este posibil, ca in urma achizitei produsului, urmand legaturile de afiliere, editorii blogului sa primeasca un comision. Existenta legaturilor de afiliere nu a influentat in nici un fel obiectivitatea articolului. Recomandam produse care le-am testat, sau despre a caror corectitudine si utilitate ne-am convins cu certitudine, si credem ca pot fi de folos si cititorilor nostri.