Faceți căutări pe acest blog

Reteta taraneasca de gogosi fara dospire

Cum se fac gogosile ? Se pot prepara fara drojdie, fara lapte sau oua ? Daca vrei sa prepari acasa, un desert simplu si dulce pentru familie si nu prea ai mult timp sa trebaluiesti prin bucatarie, atunci iti recomandam aceasta metoda usoara. Nu e o reteta de dieta :), adica contine zahar si faina, dar daca doresti varianta "light" poti pune in loc de zahar alb - stevie, zahar de mesteacan, de cocos, xilit, etc.

Miere nu adaugati pentru ca odata pus in alimentele care se prajesc, devine toxica !



Cine are alergie la gluten, poate folosi faina fara gluten (faina de hrisca), speciala pentru gogosi si prajituri.

Deci sa ne apucam sa facem desertul ! Nu se framanta, nu trebuie lasata la dospit, nu trebuie sa te murdaresti pe maini si sa umpli casa si masa cu faina :)

Ingredientele de mai jos  doar se amesteca intr-un bol, dupa care se prajeste si se papa apoi repede :)

Ingrediente necesare:

Gogosi taranesti simpli, facuti fara dospire din putine ingrediente.
Costa putin, se fac foarte repede si foarte usor.
- 200 grame faina alba superioara tip 000 sau faina de hrisca
- 2 linguri de zahar (sau xilit, stevie, sau zahar din ulei de cocos !)
- 1 lingura mare de praf de copt
- 1 lingurita sare iodata de masa, sau sare de mare
- 1 cana de apa plata (250 ml aprox.)
- ulei pentru prajit
- scortisoara pentru aroma (+2 linguri zahar, pentru presarat, la urma)
- la alegere, putin ghimbir si coaja de lamaie razuita (ghimbirul se macina/se amesteca cu coaja de lamaie razuita, astea 2 reduc foarte mult efectul negativ al fainei in intestine).

Modul de preparare: Intr-un bol mare se pune faina. Cu o spatula sau lingura de lemn se face un mic gol in mijloc unde se pune zaharul, praful de copt si sarea. Totul se amesteca bine. Se adauga apa treptat si se amesteca usor sa nu se faca "cocoloase" (sa nu se colmateze faina :)  )

Va rezulta o compozitie putin mai groasa decat cea de clatite. Daca iei o lingura, poti lua din amestec destul de usor fara sa curga aluatul. Se razuieste putin ghimbir si coaja de lamai si se amesteca bine in preparat.

Intr-o tigaie pui uleiul la incins. Cand s-a incins (sfaraie, daca e ulei bun :)  ) uleiul, pui cu o lingura mare din amestecul pt. gogosi putin, si lasi sa se prajeasca. Nu trebuie sa te chinui sa le dai forma obisnuita "ca la cofetarie" pentru ca se vor umfla si isi vor transforma ca prin magie forma, din aluat in gogosi, si le intorci vreo-data sau de doua ori in tigaie, sa fie bine rumenite

Desigur, trebuie sa ai grija sa nu se arda. Daca le prepari la aragaz, pune totul la foc mic, ca sa ai timp sa le intorci fara sa se arda. Daca prepari totul pe soba cu lemne (ca la noi, la tara :)  ) atunci totul se gateste mai lent ...asa mai pe "slow food" cum se zice acum, cu o expresie mai la moda

De obicei incap 4 gogosi intr-o tigaie, pana se prepara. Cand s-au rumenit bine, se scot pe o tava/farfurie mare pe care se pun servetele/hartie sa absoarba excesul de ulei de pe minunatul desert.

Cand s-au racit putin, se ia un servetel si se mai iau una cate una (gogosile) si se sterg pentru a absoarbe uleiul de pe fiecare gogoasa in parte !

 Intr-un bol mic se amesteca zaharul cu scortisoara, si se pun peste gogosi pentru a le da o aroma deosebita. Dintr-o astfel de portie, ies in jur de 25-30 de bucati. Este cea mai simpla metoda de facut gogosi si cred ca si cea mai ieftina, pentru ca e cu foarte putine ingrediente, adica 4 de baza plus aroma.

Totul te costa maxim 5 lei, pentru o coacere, cu uleiul folosit cu tot si ai o portie mare de bunatati bune de pus la pachet pentru copii, daca mergi la servici/conduci sau alergi toata ziua si nu prea ai timp sa mananci, iei si rontai din astea facute de tine acasa.

E din ingrediente de baza naturale, fara E-uri, iti potoleste pofta de dulce, te satura si te binedispune.

Desigur, se pot servi cu dulceata sau alt topping, la alegere. Teoretic, tre' sa va iasa si voua ceva ca'n poza de aici din articol.

Pofta buna !

Disclaimer: acest articol contine legaturi de afiliere prin care produsele prezentate pot fi achizitionate direct. Este posibil, ca in urma achizitei produselor, urmand legaturile de afiliere, editorii blogului sa primeasca un comision. Existenta legaturilor de afiliere nu a influentat in nici un fel obiectivitatea articolului. Recomandam produse care le-am testat, sau despre a caror corectitudine si utilitate ne-am convins cu certitudine, si credem ca pot fi de folos si cititorilor nostri. 
 

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog