Faceți căutări pe acest blog

Dulceata de dovleac placintar si pere

Daca te intrebi ce se poate face din dovleacul placintar, uite aici o idee geniala. E vorba despre o dulceata imbietoare cu pere si dovleac, aromatizata cu zahar vanilat, nuci si scortisoara.

Initial a pornit ca un gem de test, insa se pare ca nu va mai ajunge in borcane pentru iarna. De ce ? Pentru ca l-am mancat tot, la jumaˇ de ora de la racire :)

Totusi reteta o scriu, pentru cei care vor sa guste ceva deosebit. Dulceata se poate manca asa simplu cu lingurita sau se poate pune in prajituri, cornulete, sau paine cu unt, pentru cei care nu au intoleranta la gluten.

Imagine cum arata dovleacul placintar
Odata ce ai un astfel de gem sau o astfel de marmelada la dispozitie, garantat ai o gustare perfecta si in camin daca esti student.

poza dovleac miez portocaliu pentru gem
Miezul portocaliu al dovleacului placintar

Deci pentru dulceata de dovleac placintar, ai nevoie de:
- 1 dovleac placintar (cam 1 kg.)
- 4 pere mari
- 100 grame zahar
- 2 pliculete de zahar vanilat
-10 nuci
- scortisoara (cateva grame doar)
Cum se prepara ?

Cureti dovleacul de coaja si il tai cubulete potrivite. (Unii ii spun dovleacului bostan, deci... tai bostanu' cubulete). Pentru cine nu stie cum arata dolveacul placintar uite pozele alaturate aici.
Pui cubuletele intr-un vas sau bol de vreo 3 l (uscat, doar pentru cubulete, nu vasul in care il gatesti) ,  si pui peste ele zaharul.

Intr-o oala mare de vreo 5 litri pui cam 500 ml... cel mult 1 l de apa si il pui pe foc mic sa fiarba.

Adaugi cubuletele de dovleac in oala. Apoi cureti perele de coaja, samburi si le tai la fel cubulete. Pui si perele langa dovleac si lasi sa fiarba bine. Amesteci din cand in cand cu lingura de lemn. Daca ai rabdare, e bine sa scoti semintele din pere, inainte de a le adauga la dulceata.

poza pere bio din Romania
Pere bio romanesti
 Trebuie sa fiarba bine, pana toata compozitia se poate strivi cu lingura si se omogenizeaza.  Cand a scazut apa de pe compozitie si ai strivit cubuletele pana arata ca un piure, adaugi zaharul vanilat, 1 lingurita de scortisoara si miezul nucilor.


Se mai fierbe asa vreo 10 minute, amestecand des cu lingura de lemn, sa nu se arda. Si e gata.

Se poate servi imediat dupa racire, cu orez sau se poate folosi ca umplutura la diferite deserturi, cu un corn cu unt, etc.

Dulceata minunata dovleac pere cu orez
Cred ca se poate numi aceasta reteta si piure dulce de dovleac si pere :))

Numiti-o cum vreti voi.

Ce stim noi, e ca, dupa ce-am papat tot din farfurie, "efectul" secundar a fost ca ne-am simtit bine de am zambit ore intregi, des :)

Daca a incercat cineva aceasta reteta, a facut poze si doreste sa ii publicam aici pe blog, sa facem reusita sa culinara cunoscuta , scrieti-ne la comentarii, si publicam reteta cu poze cu tot


Pofta mare !

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog