Faceți căutări pe acest blog

Supa taraneasca din dovleac

Se poate manca dovleacul ? (de genul celui din poze) Era si intrebarea mea si a multor altora, banuiesc, pana acum. Stiam ca semintele de dovleac sunt foarte bune pentu sanatate, dar pana cu cateva zile in urma, nu am avut ocazia sa fac vreo mancare din dovleac. Azi a fost prima data cand am gatit din dovleacul care a crescut in mica noastra gradina. A avut mai mult de 10 kilograme si o culoare portocalie superba.

Testul de rezistenta a fost supa din dovleac. A iesit divina !!.  Sincer, calda, neracita, a fost delicioasa, insa rece, e si mai buna ! Ce mai...., dupa ce am gustat-o , am fost numai zambet de bucurie :)



Cum se face supa de dovleac ? Se taie dovleacul felii (taiati-le mai maricele, o sa se "reduca"), o parte se pastreaza pentru supa iar restul se poate pune deoparte pentru alte retete. Din partea pastrata se scoate miezul cu samburii, cu o lingura. Se curata dovleacul de coaja si se taie bucatele mari de 3-4 cm.

Intr-o oala pentru supa sau un vas adanc, se pune putin ulei la incins.

Cand uleiul e fierbinte se pun cateva
bucatele de dovleac in oala si se lasa sa se rumeneasca. Peste 2 minute (aproximativ, depinde de temperatura la care s-a incins soba/oala) se adauga si restul dovleacului taiat. Se toarna apa si se lasa sa fiarba la foc mic. (Intre timp, miezul se curata de samburi care se pun la uscat la soare pe un ziar sau o hartie mare, ca sa nu stati degeaba pana fierbe supa :)  )

Semintele se pot praji dupa ce s-au uscat si se pot rontai, oricand ai chef de o gustare (da, stiu, in unele locuri, se considera un obicei urat, taranesc, dar mai bine taran sanatos, decat domn bolnav :)  )

Cand au fiert cubuletele de dovleac, se pot sfarama cu un mixer vertical sau cu furculita. Se adauga in supa un fir de rebarbara pentru un gust interesant, tarhon uscat, boia dulce, cate putin. Se pune otet din vin,cu o jumate de lingura. Se acopera vasul iar cand totul a fiert, se ia de pe foc. E extrem de bun !

Se serveste cu mamaliga sau paine prajita. Pofta buna si sper sa va aduca zambetul pe buze :)

Aceasta supa e foarte buna in cura de slabire. Se face rapid si usor. Se poate servi si la ocazii speciale, mese festive. E plin de vitamine si minerale ideal de introdus si in alimentatia copiilor. Iti da energie de viata. Si ai senzatia, ca mananci cumva o bucata din soare :)

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog