Cauta pe blog

Placinta cu mici si morcovi la cuptor

Dupa succesul retetelor de "placinta taraneasca umpluta cu inima de porc"si cea a "trigoanelor taranesti cu piept de pui si usturoi " azi venim cu o alta reteta, sa zicem putin modificata si mai "light".

Adica primele 2 de mai sus erau prajite in ulei, reteta placintelelor de azi este pentru prepararea la cuptor, cu mai putin ulei deci sa zicem un pic mai de dieta :)

Pentru ca ne-am specializat in prepararea pastei de mici in mai multe feluri, azi am gatit placintelele cu mititei.

O parte din pasta de mici i-am prajit si din 5 bucati au facut 10 placintele cum vedeti in poze.

Probabil unii le-ar spune pateuri sau produse de patiserie facute in casa...la noi oricum s-ar numi...delicioase sa fie,
asta conteaza.   :)

Deci pentru 10 bucati de astfel de preparare, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:



- 300 grame faina de grau (cei sensibili la gluten, celiacii, pot folosi faina de hrisca)
- 2 linguri ulei pentru aluat
- putina sare
- apa fierbinte, aproximativ 100 ml.

Pentru umplutura cu carne : 5 bucati mititei formati care au aprox 250 gr, 2 morcovi fierti, usturoi o capatana (sau 5-6 catei de usturoi), sare, si leustean maruntit.

Cum se fac aceste placintele ? Prima data pregatim aluatul. Nu contine drojdie, deci nu trebuie sa o lasati la dospit.

Intr-un bol punem faina, sarea si uleiul. Apa se fierbe si cu ajutorul unei linguri, incepem sa adaugam cate putina apa si amestecam pana toata compozitia incepe sa se formeze ca un aluat.

Daca e nevoie, adaugam faina cat absoarbe, pana nu mai e lipicios aluatul. Il punem la frigider pentru vreo 20 minute pana preparam carnea.

Daca nu aveti morcovi deja fierti, atunci se curata, se taie rondele si se fierb in apa cu putina sare pana se pot sfarma usor cu furculita.

Cand au fiert morcovii, ii pisam cu furculita pana se face o pasta, si ii punem deoparte. Intr-o tigaie se pune 1 lingura de ulei si pasta de mici si pe foc mic se rumeneste un pic. Cu o furculita, carnea se sfarama si se adauga morcovii pisati.

Se toarna peste carne zeama in care au fiert legumele, si se fierbe totul la foc mic.

Usturoiul se curata si se toaca marunt, si se adauga la carne. Cand totul s-a rumenit, se sareaza si se condimenteaza cu leustean.

Se pune deoparte sa se raceasca.

Aluatul se scoate din frigider si cu ajutorul unui sucitor se intind blaturile. Cel mai usor mod e sa luati doar o bucatica din aluat pe care o intindeti in forma unei farfurii, cu aproximatie.

Pe o parte a aluatului (seamana putin cu fojetajul din comert, la aspect) se umple cu amestecul de carne si legume, si se impatureste cu cealalta parte de aluat.

Cu furculita se inchid marginile placintei si se pun intr-o tava mare, unsa cu putin ulei (sa nu se lipeasca).

Merge perfect in tava de la cuptorul de aragaz. Intre timp, se da drumul la cuptor sa se incalzeasca. Presupun ca aceeasi metoda se poate folosi si in cazul in care folositi cuptor electric sau de microunde. Adica il puteti prepara si asa.


In tava mare de la aragaz incap in jur de 6 placintele, care se ung putin cu ulei deasupra,  si se lasa la copt in jur de 10 minute. Dupa care se intorc pe cealalta parte, si se mai lasa o data la copt, pana se rumenesc bine pe ambele parti.

Atentie ! e foarte fierbinte si tava si placintelele cand le scoateti,  deci aveti grija sa nu va ardeti ! :)

Cand  s-au racit, se pot consuma imediat asa intr-insele, sau alaturi de iaurt sau smanatana.

Sunt perfecte si de dus la servici sau de pus la pachet pentru copil la scoala, sau daca mergeti in excursie. Si nici nu se prea simte gustul de usturoi :)

Pofta buna !

Ce parere aveti de reteta ? Stim, e simpla, da' va place ? Daca il preparati si voi, trimiteti-ne poze si le publicam :)
Asteptam parerile si comentariile cititorilor in casuta de comentarii de sub articol, sau pe paginile de social media (