Cauta pe blog

Supa de detoxifiere cu leurda si plina de vitamine

Vreti sa gustati o supa delicioasa cu multe  vitamine ? Se prepara foarte usor si ajuta la detoxifierea organismului :)

Azi va prezentam o supa de legume condimentata cu frunze proaspete de leurda (ca deja se gasesc la piata si in hipermarketuri, la standurile de legume)

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente de baza:



- morcovi - 5 buc
- telina - o jumatate
- pastarnac - 1 buc
- cartofi - 4 buc
- 2 bucati pulpa de pui fara piele
- 6 frunze de leurda
- condimente uscate : leustean, tarhon, sare
- 1 ceapa rosie

Pentru ca pe langa supa aveam de gand sa mancam si legume fierte (in loc de covrigei), caci evident.. sunt mai dietetici :) cantitatile de legume sunt mai mari. Practic pentru supa am folosit doar 10 % din legumele deja fierte.

 Daca aveti  legumele fierte in prealabil, atunci supa se face in maxim 10 minute. NU va recomandam legumele pre-fierte si congelate, alea, parca nu prea au gust de legume...

Daca nu aveti legume gata fierte, atunci dureaza putin pana se fierb bine toate, mai ales morcovii si cartofii. Aceasta supa poate fi consumata si de cei care tin dieta, si de cei care au intoleranta la gluten, , insa, cei sensibili la gluten, sa consume o cantitate mica doar, pentru inceput !

Si daca nu adaugati carnea de pui, atunci merge si pentru vegetarieni :), dar e recomandat si in regimul celor care vor sa isi revitalizeze putin organismul dupa anotimpul rece. (Pe la noi sunt si acum zile destul de reci, si suntem in mai deja !)


Cum se prepara supa detox cu leurda ? Legumele se curata, incepem cu cartofii care se taie in bucati mari si se pun in apa rece pentru 10 minute (asa le scade sau li se elimina cantitatea de gluten continuta !).

Intre timp, se curata morcovii, radacina de telina, pastarnacul, si ceapa se taie bucati mari. Intr-o oala mare se pune apa la fiert cu putina sare.

Legumele curatate si spalate se pun rand la fiert,  impreuna cu bucata de carne de pui fara grasime.

Cartofii  cand ii scoateti din apa in care s-au inmutat, veti observa un "praf" sau un fel de sediment ramas in vasul  cu apa in care au stat. E, ala e in mare parte glutenul care da peste cap sistemul digestiv al celiacilor.

Practic daca cartofii sta macar 10 minute in apa, elimina glutenul si in acest mod organismul nu trebuie sa filtreze aceasta substanta.

Se pun si cartofii la fiert si se lasa la foc potrivit sa fiarba in jur de 25-35 de minute. Cand legumele si carnea au fiert bine, se scot toate intr-un vas sa se raceasca. O parte din legume se piseaza cu   furculita sau cu robotul de bucatarie si pasta obtinuta se pune inapoi in apa in care au fiert toate inainte.

La zeama de legume se adauga frunzele de leurda spalate si taiate marunt. Carnea de  pui se taie feliute mici si se adauga la supa.

Se condimenteaza cu frunze de leustean si tarhon. Se mai fierb maxim 5 minute dupa care se ia de pe foc si se lasa cateva minute acoperit, la racit.

Cand s-a racit se serveste cu putin otet si sare.

Are un gust special, putin dulceag care iti va readuce zambetul pe buze. Restul legumelor se pot folosi la diferite piureuri sau se pot servi asa simplu fierte...sunt delicioase si sanatoase.

Daca nu stiti ce este leurda, despre beneficiile frunzelor sale puteti citi un articol pe aceasta pagina de blog

Pofta buna !

Ati preparat supa ? V-a placut ? Consumati de obicei leurda ? Asteptam cu interes parerile si comentariile in casuta de comentarii de sub articole, pe paginile de social media (facebook, google plus, twitter), sau pe forumul asociat blogului. Publicam TOATE comentariile decente, chiar daca au ceva de spus impotriva celor scrise de noi in articole.