Faceți căutări pe acest blog

Piure de dovleac cu smantana

Cum se gateste dovleacul? Ce retete de mancare se pot face cu dovleac? Daca e toamna inseamna ca exista dovleci din belsug pe tarabele din piata dar si la orice magazin/hipermarket la rafturile de legume si fructe.

Daca vreti sa preparati ceva gustos de exemplu in locul unui piure de cartofi va recomandam sa incercati piureul de casa din dovleac.

Ingredientele necesare sunt:
- 1 dovleac de aprox 1 kg (e bun si cel de halloween si cel in forma de para cu coaja portocalie)


- 2 morcovi
- 1 ceapa rosie
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura ulei
- mirodenii tarhon uscat/cimbru
- 100 grame smantana cu 15% grasime

Cum se face aceasta mancare ? Intr-o tigaie adanca se pune uleiul la incins. Ceapa se curata si se taie marunt si se pune la calit.

 Morcovii se spala cu apa rece, se curata si se dau prin razatoare. Se pun la calit impreuna cu ceapa si 1 lingura de apa. Se rumenesc legumele bine pana ceapa devine putin maronie.

Dovleacul se curata de coaja portocalie. Atentie - necesita putina rabdare pentru ca aceasta coaja e mai tare si se taie si se curata putin mai greu decat alte legume.

Dupa ce s-a curatat, se taie bucati marunte si se pune peste legumele calita. Se amesteca cu o lingura de lemn. Peste 2-3 minute se toarna apa peste toata compozitia si se lasa la fiert. Daca nu incape tot dovleacul intr-o tigaie impartiti ceapa si morcovul calit in 2 si puneti restul de mancare intr-o alta tigaie sau vas de gatit si il fierbeti separat cu restul de dovleac.

Adaugam condimentele.

 Se fierbe bine dovleacul, se face testul cu o furculita. Cand se sfarama foarte foarte usor atunci mancarea e gata. Cu furculita apasati pe fiercare bucatica de dovleac pana devine ca un piure. Daca e fiert bine se face destul de usor.

Desigur daca aveti la dispozitie un mixer/robot de bucatarie atunci partea cu sfaramatul dovleacului il puteti face mai usor cu acest aparat de  bucatarie.

La servire se pun 3 linguri de smantana la fiecare portie si sare dupa gust. E delicios si sanatos. Merita incercat.
Pofta buna!.

Voi cum gatiti dovleacul?Lasa-ti-ne mesaje...nu de alta dar publicam orice comentariu...

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog