Faceți căutări pe acest blog

Tocanita cu rasol de vita, ciuperci si mei

Cu ce putem inlocui cartofii, orezul sau pastele fainoase langa tocanite? Daca trebuie sa evitati glutenul (aveti boala celiaca / intolerante) sau tineti dieta / regim de slabire si cautati alternative sanatoase pentru a manca totusi ceva bun si consistent, puteti incerca sa mancati mei, hrisca sau quinoa in locul alimentelor autohtone mentionate mai sus.
Meiul e foarte bun la gust si nu contine gluten, fiind foarte bine digerat de catre organism.

Reteta de azi este facuta din rasol de vita, ciuperci servite alaturi de mei fiert.

Pentru 2-3 portii mari aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 grame carne de vita (rasol de vita cu 2 felii de os cu maduva)
- 2 morcovi
- 1 ceapa alba
- 1 cutie ciuperci la conserva
- 200 grame de seminte de mei
- condimente: leusetean, oregano, boia de ardei iute, sare
- 1 lingura de ulei

Tocanita de vita
Cum se gateste aceasta tocanita? Intr-o tigaie mare sau o oala maricica se pune uleiul pe foc mic. Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste. Morcovii se curata si se dau prin razatoare sau se maruntesc cu robotul de bucatarie. Ceapa in momentul in care aspect sticlos se adauga morcovii si se calesc in ulei impreuna cu 3 linguri de apa timp de 3-4 minute.
Carnea de vita se taie bucati mai mari si se adauga la legumele calite impreuna cu oasele cu maduva. Se pune apa si se lasa sa fiarba 15 minute.

Din conserva de ciuperci se scurge apa si se arunca, iar ciupercile taiate felii se adauga la tocanita.
Se adauga condimentele. Atentie din boia iute se pune doar putin ca sa nu devina prea iute tocana.


Poza cu tocanita de vita si ciuperci
Se fierbe totul inca 10 minute. Desigur se verifica daca rasolul e fiert bine de tot. Adica se scoate 1 bucatica de carne si raceste si se gusta. In cazul in care trebuie sa mai fiarba se mai adauga putin apa si se mai fierbe. Se stie ca in cazul carnii de vita mereu trebuie sa fiarba mai mult decat carnea de porc.

Cum se prepara meiul? Cum se fierbe?
Rasol de vita gatita ca si tochitura
Intr-o oala se pun la fiert 2 cani de apa cu putina apa. In momentul in care apa clocoteste se adauga 200 de grame din semintele de mei. Inainte de fierbere semintele sunt foarte mici, ele isi tripleaza dimensiunea dupa ce au fiert. La aspect seamana putin cu boabele de orez doar ca au culoare galbena.  Din cele 200 gr de mei obtineti cam 500-600 grame de mei fiert.

In momentul servirii se pune pe o parte a farfuriei tocanita si pe o parte meiul. Totul se sareaza dupa gust.
Simplu si bun! Pofta buna.

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog