Faceți căutări pe acest blog

Reteta de jumari si untura de casa

Cum se fac jumarile? Dar untura de porc? Daca nu ai posibilitatea sa cresti la tara, la curte porc, probabil ai mai greu acces la jumari sau untura de porc facuta fara E-uri.

reteta untura porc si jumeri
Slanina cruda pt jumari
Totusi daca ti se face pofta de jumari (jumeri), ai posibilitatea sa faci si tu, chiar si la oras pentru ca ingredientul necesar pentru acesti tip de mancare se gaseste din belsug la macelarii si in zona de carne cu servire asistata de la hipermarketuri (Kaufland, etc)



Deci pentru a avea la sfarsit cam 200 grame de jumari si 1 borcan de untura ai nevoie de:
- 700 grame slanina de porc cruda fara sorici cu putina carnea deasupra
- o tigaie mare cu capac
- putina rabdare :))

Jumarile se fac in felul urmator: iei bucata de slanina cruda si o tai bucatele mici de vreo 5 cm fiecare.

Pui tigaia pe foc mic si adaugi bucatile de slanina taiate. Imediat acoperi tigaia ca nu cumva sa te arda untura care incepe sa sfaraie. Amesteci din cand in cand cu o lingura de lemn sa nu se arda.
poze si imagini mancaruri romanesti
Jumari proaspete si untura de porc inca fierbinte

Cand incepe slanina sa se topeasca si sa lase untura, iei un borcan si torni putina untura in el. Atentie! pentru inceput toarna doar foarte putin din untura in borcan pentru ca, daca torni o cantitate mare ai sansa sa ti se crape borcanul.

 Truc! Daca in acelasi timp in care pregatesti
jumarile ai la dispozitie pentru prajit, carne pentru mititei, adauga in tigaie 1-2 mititei sa se prajeasca impreuna cu jumarile. Le va da un gust deosebit si untura va prelua gustul micilor si va fi si mai gustoasa.
Pretul unei astfel de portii e in jur de 6 lei.
retete cum se face untura
Asa arata untura dupa ce se raceste

In momentul in care jumarile s-au rumenit bine le scoti cu o furculita sau o lingura intr-o farfurie. Cand se racesc se pot consuma cu mustar, castraveti murati, varza murata sau ceapa rosie. Desigur untura din borcan poate fi folosita de multe ori la gatit.

Stiu ca este o reteta extrem de simpla, dar tot rostul acestui blog este sa scriem cele mai simple retete posibile, care sunt si bune si gustoase.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog