Faceți căutări pe acest blog

Gogonele murate pentru iarna

O reteta simpla si foarte rapida de muraturi la borcan este reteta de azi. E vorba de gogonele (rosii verzi) puse in borcane pentru a avea iarna muraturi in camara. Asta daca nu se termina pana atunci :))

Cum se fac muraturile cu gogonele ? Iata reteta aici:
- 3-4 kg gogonele (asta daca vrei mai putine borcane)
- 2 buc hrean
- usturoi


- morcovi
- sare gema marunta (sare grunjoasa fara iod / neiodata gasesti online pe acest site
- condimente : piper negru boabe sau macinat, frunze de leustean, marar, patrunjel verde uscat, boabe de mustar, foi de dafin
imagini gogonele
Gogonele de pus la murat
- otet, zahar 2 linguri
- apa

Modul de preparare e in felul urmator:

spalam gogonelele si le taiem felii mai groase.
Curatam hreanul si morcovii si ii taiem feliute subtiri. Usturoiul se curata, cateii de usturoi se feliaza gros.

Pregatim borcanele curate si sterilizate in prealabil.

Pentru inceput in fiecare borcan punem frunzele de leustean si marar cam cat de o lingurita mica. Apoi incepem sa asezam in borcane pe rand cate o feliuta-doua de gogonea, apoi 1 feliuta hrean, morcov, usturoi, pana se umple borcanele.

Separat intr-o oala se pune apa la fiert cam 3-4 litri, la care se adauga 3-4 foi de dafin,  5 linguri de sare neiodata 2 linguri de zahar, boabe de mustar 1 lingura, piper boabe sau macinat cu 1 lingurita mica, 4 -5 linguri de otet. Oricum acest amestec trebuie gustat deci daca mai doriti puteti pune sare, zahar si otet dupa gust.
poza cu rosii si gogonele romanesti

Aceasta "zeama" se fierbe pana apa clocoteste. Pe deasupra muraturii se pun separat un varf de boabe de mustar, 1 foaie de dafin si putin patrunjel verde macinat.

Cand apa fierbe, se pune un cutit sub borcan pana in momentul in care se toarna apa cu condimentele peste legume. Se repeta metoda cu cutitul sub fiecare borcan, in caz contrar se pot sparge borcanele. (Metoda testata! :))


Cand totul e gata, se infileteaza borcanele si se pun in dunst uscat. Ce inseamna asta ? Adica simplu se pun borcanele una langa alta si se acopera cu 1-2 paturi si se lasa sa se raceasca 1-2 zile. Apoi sunt puse pe raft in camara.

Deja dupa 1 luna am gustat "preparatul" si va spun e minunat la gust.

Merge de minune cu orez si carne de pui prajita sau carnati taranesti prajiti.

Pofta buna! Gogonelele sunt din gradina noastra, deci e recolta proprie :))

Rosiile verzi ajung muraturi vedeti in poze cum aratau inainte de preparare, si dupa :))

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog