Cauta pe blog

Tocanita de pui in sos din unt

Ce mancaruri simple se pot face din carne de pui ? Sunt extrem de multe retete, una o scriem azi aici !

Face parte din colectia retetelor personale - mancaruri taranesti gatite acasa.

Meniul zilei de azi este - tocana din carne de pui in sos de unt servit alaturi de orez alb.

Ingredientele necesare:

- 1 kg carne de pui (aici la alegere, tacam de pui, aripioare sau pulpe de pui, cu piept nu prea merge )
Tocanita rapida deosebita, din
carne de pui si sos din unt facut la tara
- 50...60 de grame de unt (unt, preferabil de la tara, facut de tarani, ciobani, etc. ! nu inlocuitori si in nici un caz "grasimi vegetale" cum apare pe unele pachete tentativa de unt !)
- 5 sau mai multe fire de ceapa verde (de la piata, daca se poate, e alt gust decat cel de la supermarket)
- 1 frunza de varza alba sau rosie (iarasi, daca se poate... de la piata, de la producatori agricoli, de la batrani si batranele, nu de la bisnitari :))  )
- sare, boia de ardei dulce

Cum se prepara ?

Se fierbe intr-o oala mare carnea de pui. Cand carnea a fiert bine, se scoate carnea, si in apa/zeama ramasa in oala, se fierbe orezul alb.

Se taie varza marunt-marunt, ceapa verde se curata si se taie rondele mici. Intr-o tigaie mare sau o oala mai mica se pune untul la topit, amestecand usor, continuu. Cand e topit complet, se adauga varza si ceapa, si se lasa la inabusit, acoperit lasand o usoara gaura pentru aspirare, daca capacul are gaura de presiune, se acopera complet.

 Se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Peste
Tocanita de pui cu gust special
vreo 5...6 minute se adauga carnea taiata bucati mai mici, si se toarna putina apa, doar cat sa acopere amestecul, cu 1...2 mm !

Punem un varf de boia de dulce. Lasam totul sa mai fiarba vreo 10 minute, la foc mediu, amestecand de cateva ori intre timp, si e gata !

Sosul de unt ii da un gust aparte tocanitei, carnea devine frageda si are un gust impecabil, iar orezul fiert in zeama in care s-a fiert carnea, din nou, ii ofera intregului meniu un gust aparte.

Pofta buna!