Cauta pe blog

Salata de sfecla rosie cu seminte de chimen

Sfecla rosie este una din cele mai puternice alimente care ajuta la regenerarea si curatarea sangelui, si detoxifierea organismului in general. Proprietatile sale aproape miraculoase sunt binecunoscute de sute de ani, si de multe ori, desi trecem prin magazine, fara ca macar sa bagam in seama borcanele de salata de sfecla rosie de pe rafturi, adevarul este ca, cateodata, o astfel de salata intr-adevar face miracole, in organism.

Cum se face o salata din sfecla rosie ?

In magazinele alimentare si super(hiper ?)marketuri, de obicei in zona rafturilor cu muraturi, gasesti garantat si sfecla rosie murata. Totusi, cand o prepari in casa, din leguma proaspata, taiata, razuita de tine, parca are alt gust. E mai delicios si parca simti ca e mai bun pentru ca e pregatit in bucatatia proprie.

(Unii ii spun muratura eu o numesc salata) Adevarul e ca se poate consuma imediat ce e gata, adica, se poate consuma ca aliment principal, in cantitati aproape limitate doar de senzatia de satietate, si se recomanda chiar, trecerea printr-o astfel de cura sau dieta, de a manca doar salata de sfecla rosie, macar de 2..3 ori pe an, cate o zi !



Se poate pune insa in borcane sterilizate si pentru iarna, fara nici un fel de conservant, si daca procedura de conservare naturala a fost corecta, se poate consuma si dupa 5 ani de zile, nu se altereaza, nu intra in fermentatie, nu se strica !

Se poate servi alaturi de orice mancare, indiferent ca o servesti direct cum ai preparat-o, sau dupa o perioada lunga in care a stat in borcan. E ideala langa o friptura din carne de porc sau pui grill prajit si orez, sau carnati de casa prajiti, merge foarte bine in perioada sarbatorilor de iarna, langa toate cele prajite, cu un paharel de vin sau must :)


Iata aici reteta noastra pentru salata de sfecla:

Ai nevoie de 1 sfecla rosie mare cam de 1 kg, 1 lingurita zahar, 1 lingurita sare, 2 lingurite otet din vin si seminte de chimen. Practic salata e gata in 10 minute, daca deja ai fiert in prealabil sfecla.

Daca nu ai fiert sfecla, atunci ai nevoie de putin mai mult timp pentru preparare. Se pune intr-o oala mare sfecla rosie si apa, pana sa acopere sfecla. Se pune la fiert pe foc mic/mediu, si se fierbe pana cand furculita intra in sfecla usor, fara a fi nevoie sa apesi prea tare. Se scurge apa (zeama deja, de fapt) si se lasa apoi sa se raceasca separat sfecla, si separat zeama.

Apoi se curata sfecla de coaja si se taie cubulete sau se razuieste, dupa preferinta. Separat intr-un vas de 1-2 litri se pune 1 litru de apa la fiert. Se adauga semintele de chimen, zaharul, sarea si otetul, si se fierbe pana apa incepe sa dea in clocot. Se ia de pe foc, se toarna peste sfecla taiata si se amesteca cu o o lingura de lemn. Se poate servi imediat. Desigur se poate adauga sare si zahar dupa gustul fiecaruia.

Daca nu vrei sa conservi salata, nu arunca zeama, zeama se poate turna separat, peste orez fiert, se poate adauga, pentru un gust extraordinar, la pireuri, la tocanite, supe, ciorbe, si multe altele, deci, pastreaza zeama (presupunand ca sfecla a fost spalata perfect, inainte de a o fierbe) pentru urmatoarea "sesiune" de bucatarie.

Pofta buna !

O mancare foarte gustoasa, cu sfecla rosie poti gasi AICI