Faceți căutări pe acest blog

Compot si desert usor din gutui

poza gutui coapteCe poti prepara din gutui? Gutuile sunt asa zisele rude ale merelor, insa au un gust aparte. Sunt mult mai gustoase preparate decat in forma lor naturala. Gutuile nu sunt dulci ca si merele de aceea multa lume le evita. Insa sunt adevarate bombe de vitamine, perfecte si necesare in perioada de iarna. Un deliciu aparte se poate face din gutui. E vorba de compot de gutui care se poate separa in ceai din gutui si desert din gutui.

Ingrediente necesare:
- 4-5 gutui mari, bine coapte. Cum stiu daca gutuile sunt coapte? Culoarea fructului copt este galben ca si merele golden. Gutuile sunt bune de mancat in perioada noiembrie-decembrie pentru ca atunci s-au copt cel mai bine.
- 1 lingura zahar brun din trestie de zahar
poza compot de casa din gutui- scortisoara la alegere

Cum fac compotul de gutui? Se spala gutuile, se sterg bine cu un prosop de bucatarie. Gutuile au un puf specific pe coaja care nu apare la merele autohtone. Puful se indeparteaza si se taie gutuile felii. Specific gutuilor sunt semintele care sunt mult mai multe la un loc. Semintele se indeparteaza si feliile taiate se pun la fiert intr-o oala de 3 litri. Daca vrem sa se fiarba mai repede, acoperim vasul si il lasam sa fiarba la foc potrivit. De obicei e gata in 10-15 minute.

Cand a fiert bine, in functie de optiuni se poate pune zeama compotului deoparte si se poate bea ca si ceai. E perfect in zilele racoroase, ajuta pentru cei care au semne de raceala si gripa, te scapa de durerile in gat. E plin de vitamina C. Feliile de gutui se pun intr-un bol peste care se presara zaharul brun din trestie de zahar si putina scortisoara la alegere. E un desert inedit, cu gust special. E perfect si pentru perioada sarbatorilor de iarna, pentru clipe armonioase in familie.
imagine desert din gutui facut acasaE usor de facut, simplu si bun pentru organism. Te energizeaza si te bine dispune. Iti reda zambetul pe buze. :))

Sper ca va place ideea de desert pentru sarbatori :)

Unde gasesc sa cumpar gutui? Daca nu ai posibilitatea de a cumpara gutui de la tara, poti cumpara de exemplu la Kaufland. Am vazut ca 1 kilogram are un pret de aproximativ 5-6 lei. Deci  e ieftin si usor de preparat acasa.

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog